گوگل به عنوان یک بستر مناسب برای تبلیغ و ترویج وبسایت و فروشگاه اینترنتی شما به صورت رایگان شناخته میشود؛ بنابراین، حضور در صفحۀ اول گوگل باید یکی از قسمتهای استراتژیهای بازاریابی شما باشد.
گام اول برای دیده شدن در گوگل، طراحی سایت است و پس از آن، شما دسترسی به چندین ابزار دارید تا وبسایت خود را به بالاترین ردیف در صفحههای نتایج جستوجوی گوگل برسانید. در ادامه و در 7 مرحله، ما قصد داریم به شما بگوییم که چگونه میتوانید این کار را انجام دهید؛ بنابراین، تا پایان همراهمان باشید!
مرحله اول: ثبت وب سایت خود در گوگل
برای افزایش سرعت شناسایی وبسایت شما توسط رباتهای گوگل و فهرستبندی سریعتر مطالب جدید شما، لازم است آدرس وبسایت خود را در Google Search Console ثبت نمایید.
برای بررسی وضعیت فهرستبندی وبسایت شما در جستجوی گوگل، میتوانید با استفاده از آدرس URL وبسایت خود، جستجویی ساده را در گوگل انجام دهید. به عنوان مثال، اگر آدرس وبسایت شما domain.ir است، میتوانید در گوگل عبارت site:domain.ir را جستجو کنید. اگر در نتایج جستجو صفحات وب سایت خود را پیدا کردین، به این معناست که وبسایت شما در گوگل ایندکس شده است.
مرحله دوم: جهت دادن به گوگل در راستای هدف وب سایت
در دومین مرحله، باید اطمینان حاصل کنید که گوگل مطالب شما را بهدرستی متوجه میشود. همچنین، باید به گوگل بگویید کدام صفحات را ایندکس کند و کدام را نادیده بگیرد. علت این امر این است که تمامی صفحات شما برای ایندکسینگ مناسب نیستند. به عنوان مثال، صفحاتی مانند صفحۀ تسویه حساب یا درگاه پرداخت، نیازی به حضور در صفحۀ اول گوگل ندارند؛ اما صفحات محصول شما باید بهخوبی در گوگل نمایش داده شوند.
طبق آمار، ایندکس صحیح یک وب سایت میتواند به افزایش 8 درصدی در رتبهبندی نتایج جستوجو، رشد 8.5 درصدی در رتبهبندی کلمات کلیدی و افزایش 13 درصدی ارزش کلمات کلیدی منجر شود. بنابراین، همانطور که ذکر شد، کلید ایندکس صحیح این است که بهطور واضح به گوگل اعلام کنید کدام صفحات در وبسایت شما اهمیت دارند و باید در اولویت ایندکس قرار بگیرند. این کار را میتوان به سادگی با استفاده از نقشۀ سایت (Sitemap) انجام داد.
نقشۀ سایت، یک فایل XML است که شامل تمام محتواهای مهم روی یک وب سایت است که آنها را به صورت یک لیست و نحوۀ ارتباط صفحات مختلف را نمایش میدهد. برای نمایش هر صفحه یا هر فایلی در گوگل، باید آنها را ابتدا درون این نقشه قرار داد.
گاهی اوقات برخی صفحات فاقد هیچگونه پیوند داخلی هستند که این امر باعث میشود ربات خزنده گوگل در پی دنبال کردن آنها دچار مشکل شود. اما نقشۀ سایت در این مواقع نقش مهمی ایفا میکند و به ربات گوگل کمک میکند تا این صفحات را پیدا کرده و از گمراهی جلوگیری کند.
فایل robots.txt هم یک فایل است که شامل دستورالعملهایی برای موتورهای جستوجو است و به آنها اعلام میکند کدام بخشهای وبسایت قابل دسترسی است و کدام بخشها باید محدود شوند. اغلب موتورهای جستجویی مثل گوگل، بینگ و یاهو این فایل را دریافت میکنند و محتویات آن را بررسی میکنند.
مرحله سوم: استفاده از کلمه کلیدی دم دراز (Long Tail keyword)
لغات با بیش از 3-4 واژه به عنوان کلمات کلیدی دمدراز شناخته میشوند. این نوع از کلمات کلیدی در مقایسه با کلمات کلیدی کوتاه، جستجوی کمتری دارند، اما میتوانند بسیار ارزشمند و موثر باشند. این به دلیل ویژگیهای خاص و منحصربهفرد آنهاست.
هنگامی که بین واژههایی که کاربران در گوگل جستجو میکنند و عبارات موجود در وبسایت شما تطابق وجود داشته باشد و یکسان باشد، احتمالاً وبسایت شما در نتایج جستجو نمایش داده میشود. بهبیانی دیگر، دقت در انتخاب کلمات کلیدی مناسب و پیش بینی ذهن کاربران در هنگام جست و جو باعث میشود تا در گوگل و موتورهای جستجو دیگر، بیشتر دیده شوید.
به عنوان مثال، شما یک فروشگاه اینترتی لوازم کامپیوتری دارید. در این حالت اگر بخواهید افرادی که عبارت «کیبورد و صندلی مخصوص گیمینگ» را سرچ میکنند به سایت شما ارجاع داده شوند، باید این کلمات را در مقاله وبلاگی یا در صفحه محصولات خود قرار دهید. با این روش شانس خود را برای قرار گرفتن در صفحه نمایش گوگل افزایش می دهید. این روش یک تکنیک بسیار ارزشمند سئو داخلی (on page) محسوب می شود که اگر در طراحی سایت فروشگاهی به درستی انجام شود، میتواند وب سایت شما را در صدر سرچ های گوگل ببرد.
همچنین می توان این تکنیک را به طریق دیگری انجام داد. مثلا در قسمت پاسخ به سوالات مشتریان در رابطه با همین موضوع میتوان به تولید محتوی پرداخت.
برای توضیح بیشتر به همان مثال لوازم کامپیوتری برمی گردیم. مثلا افرادی که در این زمینه فعالیت می کنند، می توانند به سوال هایی مانند «از چه کارت گرافیکی برای بازی GTA 6 باید استفاده کرد؟» یا سوالات عمومی تر مثل «چگونه هارد SSD نصب کنیم؟» پاسخ دهند.
از استراتژی سئو محلی (local seo) قافل نشوید. سئوی محلی به مجموعهٔ اقداماتی گفته میشود که کسبوکار شما را در بالای نتایج جستوجوی محلی گوگل نشان میدهد.
به عنوان مثال، شخصی را در نظر بگیرید که عبارت «فروش لوازم کوهنوردی در خیابان تجریش» را در گوگل سرچ می کند. در این حالت، اگر شما در نزدیکی آن منطقه فروشگاه لوازم کوهنوردی داشته باشید و با سئوی محلی بتوانید این کاربر را جذب کنید، سود بسیار خوبی خواهید داشت!
در مجموع، استفاده از تکنیکهای سئوی محلی به شما این امکان را می دهد تا افرادی که به خدمات یک مجموعه در یک منطقهٔ مشخص نیاز دارند را جذب کنید.
مرحله چهارم: مدیریت متا تگ های وبسایت خود
تکمیل و مدیریت متا تگهای وبسایت یکی دیگر از راهبردهای موثر برای بهبود جایگاه وبسایت شما در صفحه نتایج گوگل است. حالا متا تگ چیست؟ هنگامی که کلمه، عبارت یا سؤالی را در گوگل جستجو میکنید، صفحه نتایج با مجموعهای از متا تگها نمایش داده میشود:
- تگ عنوان (Title Tag): تگ عنوان همان متنی است که در بالای مرورگر مشاهده میشود. از نظر گوگل، این متن عنوان صفحه است و به رنگ آبی نمایش داده میشود.
- توضیحات متا (Meta Description): توضیح کوتاهی از محتوای صفحه است که در زیر تگ عنوان ظاهر میشود.
همچنین فراموش نشود که برای تصاویر و عکس هایی که در وبسایت خود قرار میدهید، از متن جایگزین (Alt Text) استفاده کنید.
متن جایگزین یا Alt Text، که مخفف Alternative Text است، یک توضیح کوتاه است که برای توصیف تصاویر، اینفوگرافیکها، نمودارها یا هر تصویر دیگری که در وبسایتان قرار دارد، نوشته میشود. این متن تنها بهعنوان یک خط کد HTML در وبسایت شما نمایش داده میشود و به آن تگ آلت (Alt Tag) نیز گفته میشود.
مرحله پنجم: بهینه سازی صفحات منطبق با موبایل و تبلت
در حال حاضر، تلفنهای همراه تقریباً نیمی از کل ترافیک اینترنت جهانی را به خود اختصاص دادهاند. گوگل نیز از این آمار کاملاً آگاه است و میخواهد کاربران موبایل و تبلت را راضی نگه دارد. به همین دلیل، هنگام تصمیمگیری درباره رتبهبندی صفحات در نتایج جستوجو، میزان سازگاری وبسایت شما با موبایل را در نظر میگیرد. بنابراین، اگر میخواهید در صدر نتایج جستوجوی گوگل قرار بگیرید، باید وبسایت خود را برای نمایش بهینه در موبایلها و تبلتها طراحی کنید.
بهطور کلی، وقتی کاربران متوجه شوند که وبسایت شما بهخوبی در موبایل نمایش داده میشود و پاسخ کاملی به سوالاتشان میدهد، زمان بیشتری را در وبسایت شما سپری میکنند. طبق همین اصل، گوگل تشخیص میدهد که وبسایت شما ارزشمند است و در نتیجه رتبه بهتری در صفحه نتایج به شما میدهد.
مرحله ششم: ساخت بک لینک
هنگامی که شما لینکی در یک وب سایت دیگر ایجاد کنید که به وب سایت شما لینک بدهد، تبریک میگوییم! شما یک بک لینک ایجاد کردین.
یکی از روشهای ایجاد بک لینکهای باکیفیت، تولید و بارگذاری مقاله با محتوای تخصصی خودتان برای وبلاگهای دیگر است. این اقدام به شما کمک میکند تا تخصص خود را به عرصه نمایش بگذارید، اعتبار برندتان را افزایش دهید و به مشتریان بالقوه و گوگل کمک کنید تا شما را بهتر پیدا کنند.
راه دیگر این است که آدرس وبسایت خود را در تمام صفحات شبکههای اجتماعی و تالارهای گفتوگوی آنلاین قرار دهید.
مرحله هفتم: ایجاد لینک سازی داخلی
همانطور که گفته شد، یکی از راههای موثر برای ایندکس شدن صفحات وبسایت شما، ایجاد لینکهای داخلی است. در حقیقت، هر چه تعداد لینکهای داخلی به یک صفحه بیشتر باشد، احتمال اینکه آن صفحه در اولویت ایندکس شدن قرار گیرد، افزایش مییابد. این مسئله همچنین در مورد زمانی که یک صفحه یا محتوای جدید در وبسایت منتشر میشود، صدق میکند. با لینک دادن به آن صفحه، میتوانید مسیری داخلی برای رباتهای گوگل ایجاد کنید تا آن را دنبال کنند.
کلام آخر
در این مقاله توضیح دادیم که چگونه بعد از طراحی سایت یا طراحی سایت فروشگاهی میتوانید وبسایت و فروشگاه اینترنتی خود را در گوگل ثبت کنید و به مزایای این کار نیز اشاره کردیم.
به طور عمومی و به عنوان آخرین نکته، باید گفت که ایندکس شدن وبسایت شما در گوگل منجر به جذب ترافیک ارگانیک بیشتر، بهبود رتبه در صفحه نتایج گوگل و افزایش دیده شدن شما میشود. در واقع، هر موفقیتی که انتظار دارید را میتوانید با ایندکس کردن وبسایت خود در گوگل به دست آورید. برای رشد سریعتر سایت خود میتوانید از خدمات سئو سایت استفاده کنید که آژانس دیجیتال مارکتینگ مانند روشن این کار را میتوانند برای شما انجام دهند.